Odporúčame
bezlepku odkazy
Partneri
dodavatel.png

Typická japonská polievka Miso

1 morskú riasu veľká asi 5 cm, 1 strednú mrkvu, 600 ml vody, 1 strednú cibuľu, 2 PL miso (fermentovaný výrobok zo sóje, dostať kúpiť v Bio obchodoch) rozpustený v 2 PL vody, 2 PL petržlenovej vňate

polievka misoDo vody dáme variť morskú riasu, pridáme nasekanú cibuľu a mrkvu. Privedieme do varu a varíme asi 5 minút. Odstavíme a pridáme rozpustený roztok miso. (Po pridaní roztoku je dôležité polievku nevariť!) Polievku podávame ihneď. Môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť :o)))
 

Tomášov bezlepkový chlieb

Mix B 400 g, Promix T 300 g, mlieko 600 ml, droždie (čerstvé) 2 ks (84 g), cukor 1 kávovú lyžičku, soľ 1,5 kávovej lyžičky, maslo 40 g, ocot 0,5 polievkovej lyžice, vajce 1 ks, chlebové korenie 0,5 kávovej lyžičky, rasca 0,5 kávovej lyžičky, uvarené zemiaky 100 g

Chlieb Mlieko rozdelíme do 2 častí. Prvú časť vlažného mlieka vlejeme do nádoby z pekárne. Druhú časť mlieka zohrejeme do teploty cca 30°C, pridáme do neho cukor a zamiešame. Potom doň rozdrobíme droždie a necháme vykvasiť. Do nádoby s mliekom pridáme: roztopené maslo, ocot, rozšľahané vajce a postrúhané zemiaky (môžeme pridať alebo nemusíme - chlieb so zemiakmi ešte nie je doladený, tak odporúčam ho piecť ešte bez nich. Dôvod je ten, že pridaním zemiakov sa cesto stáva hustejšie a zle sa mieša. Zlepšenie by mohlo byť v tom, že sa uberie múka na 600 g s tým istým pomerom oboch múk 4:3 ). Ďalej si navážime múku, kde pridáme soľ, rascu a chlebové korenie. Toto mierne premiešame. Nakoniec múku s ingredienciami vysypeme do nádoby z pekárničky a pridáme vykysnutý kvások. A potom zapneme vybratý program. U mňa najlepšie sa osvedčil klasický program pre pečenie normálneho chleba, čo predstavuje zhruba 3 hodiny celkovo. Sú tam 3 fázy kysnutia, 2 fázy miešania a nakoniec pečenie (1. miešanie, 1. kysnutie, 2. miešanie, 2. kysnutie, premieša, 3. kysnutie a pečenie). Tento chlieb je radený asi medzi veľké chleby, čiže má zhruba hmotnosť 1300 – 1400 g. Ja si dávam tmavú kôrku. Pri tomto programe je hrubšia kôrka, čím sa docieli mäkší chlieb. To je všetko. Hádam sa Vám to vydarí.
Dobrú chuť :o)))
 

Miso polievka s jarnou cibuľkou

10cm pásik riasy wakame, 3 šálky vody, 1 malá cibuľa, 1 šálky brokolice nakrájanej na malé kúsky, 1 1 čajovej lyžičky jačmenného misa, nasekaná jarná cibuľka

Wakame opláchnite od soli namočíte do 3 šálky vody na 5 minút. 3 šálky vody uveďte do varu, pridajte cibuľu nakrájanú na 4mm polmesiačiky a nechajte prikryté variť 5-7 minút. Wakame nakrájajte na malé kúsky a spoločne s vodou v ktorej sa máčali pridajte k cibuľke. Pridajte brokolicu a varte ďalších 5 minút. Miso dôkladne rozmiešajte v troške vody. Pod hrniec vložte rozptyľovaciu mriežku, znížte plameň a pridajte miso. Zahrievajte 5 minút. Miso nesmie prejsť varom. Každý tanier ozdobte nasekanou jarnou cibuľkou.
Dobrú chuť :o)))
 

Emkine medovníčky

50 dkg Promix UNI, 10 dkg medu, 15 dkg práškového cukru, štipka soli, 2 vajcia, 20 dkg Hery, 1 lyžička sódy bikarbóny, ½ lyžičky škorice, ½ lyžičky perníkového korenia alebo klinčekov

knedlaVypracovať cesto a nechať odležať v chladničke najlepšie do nasledujúceho dňa. Potrieť vajcom a upiecť.
Dobrú chuť :o)))
 

Mamina knedľa

250 ml tekutiny (pol vody a pol mlieka) – ja som dala len mlieko, 1,5 lyžičky cukru, 1 sáčok sušeného droždia (dala som polovicu normálnej FALY), 1 vajce, 400 g Schär B, soľ

knedlaDo vlažnej tekutiny pridáme cukor a droždie a necháme skypieť. Potom pridáme vajce, soľ a bezlepkovú múku. Múku pridávame postupne, podľa hustoty cesta (ja si ho miešam mixérom). Cesto musí byt tuhšie, aby sa z neho dali urobiť dva valčeky (tie si tvarujem naolejovanými rukami).
Do väčšieho hrnca nalejeme vodu a vložíme paráčik na ktorý položíme knedle. Na veľmi mierne rozohriatej platničke (1 al.2 stupeň) ich necháme 15-20 minút kysnúť. Potom teplotu zvýšime aby voda vrela a knedle varíme v pare asi 17 minút. Vyskúšame ich špajdľou či sú hotové.
Dobrú chuť :o)))