Odporúčame
bezlepku odkazy
Partneri
xdodavatel.png

Tvarohová šarlota

Cesto: 6 vajec, 200 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 120 g bezlepkovej múky, 1 čl prášku do pečiva, ríbezľový alebo malinový džem
Plnka: 500 g krémového tvarohu, 250 ml šľahačkovej smotany, šťava z 1 citróna, 1 želatínový stužovač, 50 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, ovocie podľa chuti Na ozdobu: 500 ml šľahačky (mne stačí aj 250 ml), stužovač šľahačky

Tvarohová šarlotaNa cesto vyšľaháme bielky s polovicou cukru na tuhý sneh, žĺtky dôkladne vyšľaháme s druhou polovicou cukru. Najskôr vmiešame do žĺtkovej masy dve PL snehu, až potom primiešame zvyšný sneh a múku s práškom do pečiva. Rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 10 minút. Po čiastočnom vychladnutí upečený korpus natrieme džemom, pevne zatočíme a nakrájame na asi 1 cm hrubé plátky. Misu vystelieme potravinovou fóliou a vyložíme plátkami rolády. Zvyšok odložíme naspodok šarloty. Ak sme ich počet správne neodhadli, pomôžeme si piškótami, ktorými potom spodok vyložíme. Tvaroh, citrónovú šťavu a cukor spolu dôkladne vymiešame. Pridáme želatínový stužovač pripravený podľa návodu na obale. Šľahačku ušľaháme dotuha a postupne ju aj so želatínou primiešame do tvarohovej zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame pokrájané ovocie. Zmes nalejeme do pripravenej misy a uzavrieme zvyšnými plátkami rolády. Prekryjeme fóliou a odložíme na minimálne 8 hodín do chladičky. Po stuhnutí vyklopíme šarlotu na tácku, zatrieme alebo zastriekame vyšľahanou šľahačkou a ozdobíme ovocím. Až do podávania udržiavame v chlade.
Dobrú chuť :o)))
Tvarohová šarlota Tvarohová šarlota Tvarohová šarlota Tvarohová šarlota
 

Buchty na pare

400 ml mlieka, 2 lyžice cukru, štipka soli, 1 vajce, ½ kocky čerstvého droždia (Fala, Vivo), 2 lyžice oleja,520 g bezlepkovej múky Schär B (Farina), ovocie alebo lekvár na naplnenie.

Buchty na pareDo vlažného mlieka pridaj cukor a rozdrob droždie. Nechaj vzkypieť a pridaj soľ, olej, vajce a bezlepkovú múku. Vypracuj vláčne cesto (ja to robím ručnými mixérom – metličkami) z ktorého hneď vykrajuj hromádky. Odporúčam naliať si do hlbokého taniera olej a dobre si namáčať ruky aby sa cesto nelepilo a netrhalo. Vytvor placku do ktorej zabalíš ovocie, prípadne vložíš lekvár. Nechaj 20-30 minút podkysnúť.
Vymasť paráčik a vlož do hrnca na 10 minút.
Dobrú chuť :o)))
 

Šťavnatý mrkvový koláč

5 vajec, 200g cukru/dala som trstinový/, štipka soli, 0,5CL škorice, 0,5CL mletý klinček/nemala som, namočila som kus na noc dopredu do rumu :)/, 2cl griotky alebo rumu, 200g mrkvy, 50g zemiakového alebo kukuričného škrobu, 1CL PDP, 120g mletých mandlí, 120g mletých orieškov -alebo pomer podľa chuti, 50g strúhanky /ja som dala bezlepkovú/ Pre bezlepkáčov ešte plus 1CL guargumy a 1CL jablčnej vlákniny NA POLEVU:: 100g práškového cukru, 2PL citrónovej šťavy alebo rumu alebo griotky

Mrkvový koláčTento osviežujúci koláčik Vám vydrží pekne šťavnatý aj na tretí deň - ak dovtedy z neho niečo zostane :) Pečieme v tortovej forme s priemerom 24cm alebo 26cm. Mandle pred pomletím tiež nasucho opražím - sú potom aromatickejšie. Ostatne stiahni postup - recept .
Dobrú chuť :o)))
 

Šťavnatý slivkový koláč

3 vajíčka, 150g cukru - dala som trstinový, 1 bal.vanilkového cukru, 80g tuku, 200g múky - dala som bezlepkovú /miešala som/, 1 čaj. lyž. sódabikarbóny, 0,5 čaj. lyž. prášku do pečiva, 1 čaj. lyž. mletej škorice, 1 čaj.l yž. sušenej citrónovej kôry - alebo čerstvej z pol citróna, 5 PL slivkového lekváru - najlepšie čo najtvrdšieho, najhutnejšieho, 9 PL vody /ak máte lekvár redší, teba dať vody menej/ Bezlepkáčom plus: 1 čaj. lyž. guarovej gumy a 1 čaj.lyž.psyllia. Možný posyp: orechy, mandle, lekvár - dala som marhuľový, čokoládová poleva POZOR - dávka je na menší plech, na veľký treba dať dvojitú dávku.

Slivkový koláčNajprv si vymiešame slivkový lekvár s vodou, potom postupne pridáme všetky ostatné suroviny - vajíčka, tuk, cukor a zmiešané ostatné suché prísady. Dáme na vymastený, vysypaný plech alebo na papier na pečenie, môžeme posypať orechami, mandľami a pečieme pri 175C ca.30 minút /treba ihlou vyskúšať/ Ešte horúci potrieme lekvárom a po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou. Ja som dávala karobovú polevu, preto nie je až tak pekná
Dobrú chuť :o)))
 

Svieži marhuľový koláč

4 vajcia, 150 g cukru, 150 ml mlieka, 100 ml oleja, 1 van. cukor, 1 prášok do pečiva, 400 g bezlepkovej múky ( miešala som 100 g Mix C, 100 g Mix B, 150 g bábovky v prášku od Novalimu, 50 g sójovej múky - možete nahradiť bábovkou v prášku) marhuľový kompót.

Marhuľový koláčVšetky prísady dobre zmiešame, aby nezostali hrudky, cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a na vrch položíme marhule. Pečieme na 180 C asi polhodinu. Posypeme vanilkovým prípadne práškovým cukrom a možeme maškrtiť.
Dobrú chuť :o)))