Odporúčame
bezlepku odkazy
Z receptov
Partneri
xdodavatel.png

Riasa Wakame

wakameJemná aróma a listový výraz predurčuje Wakame k jednej z najviac používaných rias. Dá sa veľmi dobre kombinovať s pozemnou zeleninou a je veľmi delikátna osmažená s cibuľou alebo s blanžírovanou zelenou zeleninou.

Cenená je aj namočená, servírovaná spoločne so zeleninou a octovou zálievkou ako osviežujúci letný šalát. Ľahko opečená v trúbe a rozdrvená na prášok dáva chutný, na minerály bohatý kondiment pre celozrné jedlá a jedlá z ryže. Wakame je taktiež cenná súčasť polievok. Klasická japonská miso polievka nie je nikdy úplná bez wakame. V Japonsku je wakame treťou najlepšou riasou po nori a kombu. Na západe patrí pre svoju jemnú chuť k jednej z najobľúbenejších rias u začiatočníkov. Wakame patrí k hnedým riasam a je blízko príbuzná s kombu. V sušenej forme môžu byť tieto dve riasy spolu ľahko zameniteľné i keď sú v namočenom stave viditeľne rozdielne. Kombu zostáva ako hrubý pás, wakame sa rozvinie ako jemne zelené listy, z pevného stredového stvolu. Wakame je doma v japonských vodách, pričom podobná rastlina rastie  v Atlantiku a nazýva sa alaria. Alaria môže v receptoch nahradiť wakame, ale potrebuje na svoju prípravu dlhší čas varenia.. Podobne ako kombu sa darí wakame vo veľmi pohyblivých vodných prúdoch. Rastliny sú až 5 m dlhé a rastú v 6-12 m hlbokej vode. Najrýchlejšia rastová fáza je v zimných mesiacoch. Na jar sa zbierajú. Zbierajú sa z člnu za pomoci hákov pripevnených na lane. Jednoduchým otáčavým pohybom je rastlina uvolnená zo svojho ukotvenia na kamenistom dne. Na pobreží sa buď rastliny sušia a balia do balíkov, alebo sú krátko namáčané do vriacej vody, potom krátko do čerstvej studenej vody a na koniec za zavesia usušiť na šnúru. Pri tomto„blanžírovacom“ procese sú dosiahnuté dve veci. Wakame zaujímavo zozelenie(farba sa síce pri sušení stratí, ale pri namočení znovu objaví)  súčasne zabráni rastu fermentačných mikroorganizmov . Tým môže byť rastlina ďalej podávaná ako čerstvá zelenina. V Japonsku je predávaná na trhoch  čerstvá blanžírovaná riasa Wakame. Na export je wakame k dispozícii len v sušenom stave.

Čo sa týka výživovej hodnoty, má wakame mnohé prednosti oproti svojej príbuznej kombu. Wakame je bohatá na vápnik, obsahuje väčšie množstvo vitamínu B a taktiež vitamín C. Podobne ako kombu má wakame tú vlastnosť, že zmäkčuje vlákna iných potravín pri spoločnom procese varenia.

Ita wakame – sa skladá z jemných lístkov zo starostlivo vybranej riasy wakame, ktoré sú nakrájané a podobne ako nori usušené v listovej forme. Môže byť použitá opražená, alebo na zavinutie ryžových gulí, alebo opražená a rozdrvená ako výborný kondiment.

Mekabu – sú nazývané listy s pórmi, časti zodpovedné k rozmnožovaniu na základe riasy wakame. Sú cenené pre vysoký obsah minerálov. Ich silná slaná aróma a ich tuhá konzistencia dávajú polievkam výbornú chuť a schopnosť nasýtenia. Varené v tekutine alebo fritované nádherne rozkvitnú, uplatní sa ich forma podobná kvetine. Mekabu je taktiež dostať v podobe plátkov a používa sa ako kombu.