Odporúčame
bezlepku odkazy
Z receptov
Partneri
dodavatel.png

Miso

MisoMiso je fermentovaný výrobok zo sóje, ktorá je delikatesou z všestranných liečivých potravín na svete. Tento staroveký produkt ďalekého východu sa poslednou dobou objavuje stále vo väčšej miere v obchodoch so zdravou výživou, aby sa predstavil so svojim zložením v našej prírodnej kuchyni. Varí sa z neho všade tam, kde sa pripravujú zdravé a chutné pokrmy.

Niet divu, že sa miso stalo populárne i u nás, kde si tiež uvedomujeme zodpovednosť za svoje zdravie. Je dobrým zdrojom esenciálnych aminokyselín, niektorých vitamínov a minerálov, je nízkotučné a nízkokalorické. Po stáročia používania misa v japonskej kuchyni novodobé výskumy ukazujú, že jeho denná konzumácia znižuje cholesterol, alkalizuje krv, ruší pôsobenie niektorých karciogenov,  paralyzuje účinok rádioaktívneho žiarenia  a neutralizuje účinok znečisteného ovzdušia. Podobne ako jogurt je nepasterizované miso bohatým zdrojom enzýmov, napomáha tráveniu a asimilácií potravy.

Naša firma dodáva základné druhy misa : miso jačmenné, miso ryžové, miso sójové, miso sladké biele. Misa sú nepasterizované, vyrábané z kvalitních, nechemicky pestovaných sójových bôbov,  ryže a pod., tradičným nepriemyslovým  spôsobom.

Varenie s misom.
Kľúč k správnemu používaniu misa nie je v jeho dávkach s veľmi silnou a výraznou chuťou. Väčší dôraz sa kladie na jeho farbu a jemné vyváženie s ostatnými zloženiami. Svetlá farba, sladkastá chuť a krémová konzistencia sladkého bieleho misa podporuje jeho používanie v štýle americkej kuchyne. Je to výborná náhrada mliečnych výrobkov. Napr. skúste ho zamiešať do krémových polievok. Taktiež je výborná kombinácia tofu so sladkým misom a citrónom, alebo ryžovým octom, aby ste vyrobili chuťovo výrazný krém. Môžete ho pridať do šalátových dresingov a omáčok. Jemné biele miso a ryžový ocot dobrej kvality napr.(sladký ryžový ocot), keď sú čerstvé a studené vytvoria lahodný krém. Sladké miso v kombinácií s mirinom, alebo saké vytvorí výbornú šťavu na pečenie, opekanie na rošte, alebo smaženie zeleniny a rýb. Používame ho na ľahké letné varenie.

Ihneď stráviteľné aminokyseliny, mastné kyseliny, jednoduché cukry a relatívne málo slané je sladké miso vhodné pre kojencov a malé deti. Veľmi zriedený vývar s bielym misom je vďačne prijímaný deťmi od 6 mesiacov.

Na druhej strane slané a tmavé miso (sójové, jačmenné, ryžové) je výborné ako základ pre zimné varenie. Možné kombinácie sú so strukovinami, omáčkami, pečenými jedlami, zeleninou pripravovanou na pare a zeleninovými polievkami. Do polievok miso pridáme cca 3 min. pred ukončením varenia. Nemalo by sa dlho variť, aby sa nestratila jeho svieža chuť a nezničili sa cenné enzýmy  a mikroorganizmy. V japonskej kuchyni je používané s bežnými ingredenciami ako ryžový ocot, mirín a saké , pretože harmonizujú pokrmy.

Miso ako liek.
Vynikajúce medicínske kvality misa sú potvrdené i vedou. Dr. Shinchiro Akizuki, riaditeľ Saint Francis Hospital v Nagasahi oddaný výskumu používania potravín vrátane misa ako lieku najmä v preventívnej medicíne strávil roky v rozhovoroch s obeťami výbuchu atómovej bomby neďaleko epicentra. On i jeho spolupracovníci boli taktiež ožiarení. Podľa jeho predpokladu boli všetci ochránení miso polievkou pred smrteľnými účinkami rádioaktívneho žiarenia , ktorú jedli každý deň. V roku 1972 bola Akizukiho teória potvrdená, keď výskumom zloženie misa bol zistený obsah kyseliny alkaloidu, ktorý na seba viaže ťažké kovy a stroncium a odvádza ich z organizmu. Najpresvedčivejším dôkazom boli humanitárne ponuky misa do oblasti postihnutých radiáciou.  Európske štáty po nehode v Černobyle doviezli niekoľko kamiónov sójového misa.